Project


MIJN STRAAT

Als lid van Fotokring Eemland kreeg ik de kans deel te nemen aan een mentoraat van Jan Ros dat werd aangeboden door en begeleid vanuit de Fotobond. Als onderwerp voor mijn fotoproject koos ik ervoor om een aantal mensen in mijn straat, de Count Basiestraat in Amersfoort, te fotograferen en te spreken. Waar ik achter wilde komen was welke mensen er zoal in mijn straat wonen en wat hun achtergrond is.

Marjolijn van Gelder

Rob Koelink, nummer 13: “Je mag in deze straat zijn wie je bent. Mijn naaste buren zijn Turks en aan de overkant woont een Marokkaans gezin.” Ik heb een keer aan de Ramadan meegedaan. Pas dan begrijp je hoe zwaar dat is voor hen.

In ongeveer een vijfde van het totale aantal huizen heb ik aan telkens één bewoner gevraagd voor me te poseren en twee vragen over het wonen vroeger en nu te beantwoorden. Ten eerste: ‘Wat herinner je je van waar je woonde tot je 10e jaar?’ En ten tweede: ‘Wat kan je vertellen over de Count Basiestraat?’


Ik heb bij de selectie van de personen rekening gehouden met geslacht, leeftijd, gezinssituatie en culturele achtergrond. Zo wilde ik proberen een beeld te krijgen van de veelkleurige waaier aan mensen die in mijn straat wonen.


Heb ik de mensen beter leren kennen? Misschien een klein beetje. Ze hebben me in ieder geval veel interessants verteld en zichzelf laten zien.


Marjolein van Gelder

Laura Tilleman, nummer 49: “Veel herinneringen heb ik aan de buurt uit mijn jeugd. Weilanden, een oud sloopterrein, een bunker.
We groeven steenkool op waar we mee tekenden. Dieptepunt was een gejatte poppenwagen. Dat zoiets gebeurde, mijn moeder
begreep er niets van.”

Olga Fonk, nummer 59: “Waar ik me flink aan kan ergeren, is hoe hard het verkeer hier rijdt. Maar ik vind: onrecht in de straat daar moet je iets mee. Ga niet zeuren, maar doe er iets aan. Daar zal zo’n 10 jaar werken bij de buurtbemiddeling wel mee te maken hebben.”

Gina Middleton, nummer 26: “Ik ben geboren in de States en vaak verhuisd. Mijn moeder reed dan met ons in een grote vrachtwagen met al onze spullen duizenden kilometers op zoek naar nieuw werk voor mijn stiefvader en voor haar.”