Willem weet van wanten


Twee
matrozen-problemen

“Lof der zeevaart” waren de woorden die door mijn hoofd schoten toen ik deze groep matrozen zag. Het is de titel van een mooi en tot somberheid stemmend verhaal van de grote schrijver Gerard Reve. Na drie maanden op zee hadden ze eindelijk weer bereik. Ik vond ze erg fotogeniek vanwege hun uniforme kleding en de dwangmatige fixatie op hun telefoon. Ze moesten dus op de foto. De matrozen waren zo verdiept in hun telefoontjes, dat ze niet in de gaten hadden dat ze op de foto kwamen. Gelukkig maar, want het is niet verstandig om ruzie te krijgen met matrozen die eindelijk de wal op mogen.

Willem Melching

Om de groep in één keer te vangen moest de foto van bovenaf worden genomen. Zo blijkt maar weer dat een kleine keukentrap niet mag ontbreken in de basisuitrusting van de fotograaf. Helaas had ik mijn trapje niet bij me, maar ik ken mijn camera goed genoeg om op het gevoel te kunnen kaderen. Door de camera zo hoog mogelijk te houden kreeg ik de groep redelijk in beeld.

We zien echter op de foto wel twee klassieke problemen van de straatfotografie. In de eerste plaats mist de voorste matroos een voet. Maar dat wordt gelukkig gecompenseerd door het stukje been van de matroos naast hem. Zonder controle via de zoeker of het beeldscherm blijft precies kaderen toch lastig.

Het tweede probleem is ernstiger: De Toevallige Voorbijganger. Rechts achteraan loopt namelijk een man het beeld binnen. Dat is vervelend, want hij heeft geen duidelijke interactie met de matrozen. Afsnijden kan niet, want dan wordt het achterste matroosje onthoofd. Dus moet hij blijven. Jammer, maar helaas.

We kunnen hieruit leren dat straatfotografie een lastig genre is. Je hebt niet alles onder controle, maar tegelijkertijd luistert het heel nauw. Een goede straatfoto is een precisie-uurwerk. Kijk maar eens goed naar de meester van het genre: Garry Winogrand. Alles werkt mee om het beeld volmaakt in balans te brengen.

Maar het had altijd nog erger gekund. Er had namelijk ook een mooie vrouw uit de zijstraat kunnen komen. In dat geval hadden de matrozen hun telefoon natuurlijk direct in de steek gelaten. En wat er dan allemaal had kunnen gebeuren staat te lezen in het mooie gedicht “Leve onze marine”. Ook al van de grote volksschrijver.


Willem Melching