Thema


Schemering

Hans Krüsemann, De Gender, Eindhoven

Lang geleden vond ik het heerlijk om in het voorjaar de Waddenzee vanaf de kust van het fotogenieke Terschelling te fotograferen. Iedere avond opnieuw genoot ik van de stilte en van de schoonheid van het landschap. Op de fiets met statief en camera naar de kust, vanwaar je een prachtig zicht hebt op het terugtrekkende water, zee, land en lucht. Op de heenweg fietsend in de zon en weer terug in het donker; er zat nauwelijks een uur tussen. Als de zon net ondergaat, is er sprake van een blauwe gloed die het hele landschap domineert. Het blauwe uur noemen fotografen dat ook wel. Je moet klaar staan op de plek waar je wilt fotograferen, want veel tijd heb je niet.


Schemering is een verschijnsel dat er maar even is, voor je het weet is het donker en ben je te laat. Mijn foto’s hadden vooral veel tinten blauw als motief en een nauwelijks zichtbare horizon. Schoonheid en eenvoud gaan vaak samen. Het is niet vreemd dat een groot deel van de 200 ingezonden foto’s het landschap als motief heeft. Het minimalistische landschap op Lanzarote van Ineke Otto is een prachtig voorbeeld van eenvoud en abstractie. De bijzondere kleurencombinatie is opvallend.

Rob Gipman, FC Keistad Amersfoort

Cees Snel fotografeerde een haast onwerkelijk blauw landschap. Lucht en water zoals ik het ooit op Terschelling zag. De lijnvoering, de hoge horizon met de oranje gloed zorgen voor een prachtige kleurencombinatie, gevangen in een mooie compositie.

Gert Lammerts, FC Wolvega Reflex

Yoke de Haard, FK Eemland

Arij van der Stelt, DAF, Dordrecht

Keimpe Roedema fotografeerde ook een schitterend gekleurde lucht. De zwarte glooiingen en de kleine bergen op de horizon maken de foto af. Keimpe heeft goed gezien dat zonder deze accenten er net te weinig te beleven is. Annemiek Faber-van Es combineerde een prachtige schemerlucht met een vlucht spreeuwen. Een typisch verschijnsel dat je vaker kunt zien als de zon ondergaat. De fotograaf zag heel goed dat een zwerm vogels in de vorm van

een tornado de foto extra inhoud geeft. Rob Gipman fotografeerde een oer-Hollands landschap in de karakteristieke blauwe kleur. Zijn foto heeft een bijna onnatuurlijk mooie en egale verlichting, die je eigenlijk niet zonder technische hulpmiddelen kunt maken. Rob maakte gebruik van twee grijs verloopfilters die je kunt verschuiven voor de lens. Een techniek die hier prima werd toegepast om donkere en lichte delen op foto met elkaar in evenwicht te brengen.

Keimpe Roedema, FC Objectief, Hurdegaryp

Ineke Otto, FG Goes

Vlak voor de zon ondergaat, zijn de schaduwen het langst en de kleuren het warmst. Wouter Vroom maakte een prachtige impressionistische foto van een hond, of misschien wel een wolf. Links een zwart vlak en rechts een wit vlak met in het midden de viervoeter met de lange schaduwen. Een fantastische compositie.

De blauwe schemerlucht is een prima decor voor foto’s die de fantasie kunnen prikkelen. Piet Brandjes fotografeerde een tankstation met overkappingen met vormen uit de wereld van Science Fiction. Kleur en licht zorgen voor een mysterieuze sfeer en de rondingen doen aan ufo’s denken.

Paul Gadet, Fotografen Kollektief Reflex

Paul Gadet, Fotografen Kollektief Reflex

Wouter Vroom, AFV Vlaardingen

Theodoor Boddeus, AFVP Etten-Leur

Nathalie Kremers, Fotokring Uithoorn

Annemiek Faber-van Es, Camera Natura regio Utrecht

Cees Snel, FC Fotogein

Wie veel in stedelijke omgeving fotografeert, weet dat het mooi gekleurde licht tijdens het blauwe uur prachtig kleurt bij de gele gloed van de straatlantarens. Paul Gadet fotografeerde echter een plein zonder kunstlicht. Het schemerlicht heeft de kenmerkende kleur van het blauwe uur en combineert hier fraai met het lijnenspel van de moskee en de Taj Mahal rechtsboven; de natuurstenen tegels zorgen voor een prachtige opbouw van de voorgrond. Paul heeft er voor gezorgd dat de verticale lijnen netjes recht staan, waardoor het beeld rustig blijft. Het laatste groepje toeristen in het midden verbindt de verschillende delen van de foto. Gert Lammerts creëerde zijn eigen mini-aardbol. We zien daglicht met wolken en een nachtelijke sterrenhemel met de schemering er tussenin. De zon en een vliegende vogel decoreren een Hollands ogend landschap. Gert maakte een complete en vooral bijzondere foto, waar je niet op uitgekeken raakt.

Rob Agterdenbos

Piet Brandjes, FC Heerhugowaard

Jouw foto(’s) in In Beeld?

Het thema voor nr. 99 is Interieurs. Stuur alléén foto’s daarover t/m 17 juli naar Rob Agterdenbos, rob.agterdenbos@gmail.com. Maximaal 3 bestanden Jpeg, lange zijde 1500 pixels, als email-bijlage, géén Zip-bestanden of WeTransfer, geen prints. Na de eindselectie vragen we het bestand in hoge resolutie. We hopen dan op een omgaande reactie. Pak de kans op publicatie en werk mee aan een mooi artikel. Voor nr. 101 wordt het thema “Stilleven”, in te zenden voor 23 oktober (nr. 100 geen thema-artikel).