Wedstrijd


Foto Online 2020-1

Zelf mocht ik dit keer mee jureren (met Renk Ruiter en John Seegers), en ik heb deels het juryrapport geschreven dat op de website staat. Dat gaan we niet herhalen. Hier wel een paar foto’s waarover de jury nogal verschillend oordeelde. Een 8, 9 of 10 – dus bovengemiddeld – van een of twee juryleden stond dan tegenover eenmaal een onvoldoende of mager zesje van een ander jurylid. Wie heeft er dan wat gemist, wie liet zich (te veel?) meeslepen?

Wim Broekman

Adri Padmos, Highlander – Zilver

Charlotte Koloc, Onder de brug

Erik van Gils, Lichtreis

Boris van Berkel, Ik wacht op je

Marion Verwindt, Trams in Amsterdam – Zilver

Tevens een paar foto’s die zonder discussie in de hoogste regionen van Zilver en Brons eindigden. Ik vermeld geen waardering per jurylid, en evenmin welke foto’s wisselend werden beoordeeld. Zilver haalden er drie, de overige Brons. Oók een 10, 8 en 5 = 23 punten, en dus brons.

Peter Keijzer, Als dat nog maar goed komt

Marion Keijzer, Winterhard – Zilver

Margreet van der Voort, onder water

Peter van Zwol, When the wind blows

Foto Online is laagdrempelig bedoeld, voor niet al te ver gevorderde fotografen. Maar dat beoordeelt de inzender zelf en je hebt er die geen wedstrijd laten lopen. Nu ik achteraf ook de namen van de fotografen zie (jurering gebeurt absoluut anoniem) zitten daar ook zeer bekende tussen. Maar toch vooral middenmoters naar ik moet aannemen. Je ziet dan ook nogal wat onder bijzondere omstandigheden gemaakte foto’s, maar ‘bijzonder’ is zeker niet automatisch goed. B.v. veel mistlandschappen, zowel heel sfeervol en goed gecomponeerd, als ‘recht voor zijn raap’ geschoten.

Riet Harwig-Kruithof, Weemoed

Wilco van Bragt, Tapiocafarm

Mist is dan wel enigszins bijzonder, zeker qua kansen, maar máák er dan ook wat van. Een goede foto vereist blijk van visie, dan hoeft het onderwerp op zich niet eens bijzonder te zijn. Welnu, oordeel eerst zelf, met enig zoeken op de bondssite (ca. 1000 inzendingen) is te achterhalen hoe de puntentelling per foto verliep. Zoek zelf steekhoudende argumenten voor en tegen, laat geen persoonlijke voorkeuren of (misschien onjuiste) veronderstellingen de overhand krijgen.

Maarten Steunenberg, Ceintuurbaan

Marcel van Balken, Together

Jos Lemaire, Samen

Ga na of het beeld in zijn soort verdiensten heeft en waar die liggen. De moeilijkheidsgraad bij het maken van een foto is b.v. secundair. Appels en peren kunnen nog zo ver uiteenlopen, maar beide goed zijn.

Rob Mulder, Dijk bij Moddergat