Thema


Interieurs

Chris Treffers, Fotogroep AurorA; Jump, jump

Thema


Interieurs

Chris Treffers, Fotogroep AurorA; Jump, jump

Je eigen interieur is de spiegel van je ziel. De buitenkant van je woning vertoont vaak representatieve trekjes, je houdt ook rekening met de omgeving, die snel een oordeel over je velt. Met de binnenkant is het anders gesteld. Je hebt hier alleen zelf de toegang, met je familie en je goede vrienden. Die mogen weten of je arm of rijk bent, van opruimen houdt, wat je smaak is en in welke tijd je leeft. Misschien zegt een foto van je interieur wel meer over je dan een portretfoto. Het thema van deze keer was echter niet je eigen interieur. Ieder interieur valt binnen het thema. Ik kreeg, hoewel je dat niet met zekerheid kan zeggen, bijna geen foto van eigen interieurs binnen. Wat jammer is dat toch. Kennelijk wonen de inzenders zelf niet in een woning met een interessant interieur, wat natuurlijk ook weer wat zegt over de inwoners. Gelukkig kwamen er wel veel foto’s binnen van interieurs van anderen, van gebouwen, van cafés of een museum. Soms was een foto niet thuis te brengen, of heeft de maker een interieur gebruikt om iets anders te laten zien.

Marcel Batist, Persoonlijk lid; Jeugdhonk

Marius Hennevanger, Persoonlijk lid

Thema

Paul Gadet fotografeerde één van de meest boeiende en raadselachtige interieurfoto’s, die ik binnenkreeg. Het jongetje staat in een kamer die beslist zijn eigen slaapkamer niet is en vermoedelijk ook niet terug te vinden is in het huis waarin hij woont. Hij poseert onder een paar portretfoto’s en suggereert een band te hebben met deze ongetwijfeld belangrijke mannen. We lijken te zijn beland in een compleet andere cultuur, eentje die je vooral in minder democratische landen aantreft (naar Paul toelichtte: Noord Korea). Niet uit te sluiten echter is, dat alles wat wij veronderstellen, niet waar is, dat de fotograaf verbanden legt die er in werkelijkheid niet zijn. De foto is keurig gemaakt. Mooi gekaderd, de details in het interieur vertellen een deel van het verhaal, maar niet alles, zodat wij met onze vragen blijven zitten. Het blijft een intrigerende foto.

Jack Berkx, Fotogroep De Sluiter

Angelique van Haaren, FC Veghel

Jeannet Zwols, FC Daguerre

Paul Gadet, Fotografen Kollektief Reflex

De foto van het restaurant van Marius Hennevanger toont een rijk gedecoreerd interieur. Je weet niet waar je kijken moet. De uitbaters doen het al jaren op dezelfde manier, dat is duidelijk. Het interieur is in de loop der tijd gegroeid naar zoals het nu is. De maar half bezette lange tafel snijdt het restaurant in tweeën. Is het een restaurant in Nederland? Marius werd getroffen door dit boeiende tafereel en wij verbazen ons samen met hem.

Ook Chris Treffers laat wat te raden over. Het interieur is heel bewust vormgegeven met alleen maar witte gordijnen, die wel de show stelen. De dame (titel: Fruits Bobby) past daar naadloos in, met haar witte kleding en blonde manen. Kijken we naar theater? Zien we een levend kunstwerk? Mevrouw heeft onhandig schoeisel aan en lijkt met mes en vork een bos wortels te lijf te willen gaan. Al deze informatie helpt ons niet en misschien is dat wel de kracht van de foto.

Ton Verweij, Fotogroep Fotogein

Cor Boers, Fotogroep Haarlem

Gerda Hanemaaijer fotografeerde als één van de weinigen het interieur van een woonhuis. We zien de koning op tv, nog zonder baard, een paar Ikea kastjes en wat retro meubilair. Blikvanger is een blote arm-loze vrouwelijke etalagepop. Onsamenhangend, toch een geheel en vermoedelijk goed passend bij de bewoner(s) van deze woning.

De foto heeft een documentair karakter en zou prima de start van een reportage kunnen zijn van interieurfoto’s van b.v. de wijk of straat waarin ook deze woning staat. We zien maar één foto, zodat hier nog een uitdaging ligt. Deze uitdaging zit vooral in het vinden van interieurs met dezelfde karakteristiek: onsamenhangend en toch een geheel.

Marion van den Broek, FC FWS Maassluis; Tadjikistan

Rob IJsselstein, FC Alphoto

Arij van der Stelt, DAF Dordrecht

Arij van der Stelt, DAF Dordrecht

Chris Treffers, Fotogroep AurorA; Fruits Bobby

Gerda Hanemaaijer, FC’59 Delft

Cor Boers gooide het over een andere boeg. Het witte interieur werd door hem omgebouwd tot een abstracte vlakverdeling. De architect blijkt een ware minimalist te zijn en de interieurarchitect van dit gebouw houdt niet van decoraties. Cor zag het en sloeg alles plat tot een twee-dimensioneel beeld, waar het niet meer gaat om het gebouw of het interieur, maar alleen nog om een compositie van witte vlakken. Cor laat nog wat kleine details zien, zoals de trapleuning en een deur, zodat we blijven geloven dat dit gebouw echt bestaat. De geselecteerde foto’s geven een mooi overzicht van hoe je het thema kunt interpreteren. De meeste inzenders zochten het niet dichtbij huis, terwijl ook daar kansen liggen om mooie reportages te maken.

Rob Agterdenbos

Louise Wolffensperger, Fotokring Uithoorn

Jouw foto(’s) in In Beeld?

Het volgende alleen digitale nr. 100 bevat geen thema-artikel uit tijd- en ruimtegebrek. Het thema voor nr. 101 is “Stilleven”. Stuur alléén foto’s daarover t/m 23 oktober naar Rob Agterdenbos, rob.agterdenbos@gmail.com. Maximaal 3 bestanden Jpeg, lange zijde 1500 pixels, als email-bijlage, géén Zip-bestanden of WeTransfer, geen prints. Na de eindselectie vragen we het bestand in hoge resolutie. We hopen dan op een omgaande reactie. Pak de kans op publicatie en werk mee aan een mooi artikel.

Voor nr. 102 wordt het thema “Bloemen”, in te zenden voor 8 januari ‘21.