Project


Het Laatste Avondmaal

Het werd een groot project, dat stamt van de Doesburger Frank Weetink, als idee ontstaan – zoals dat gaat – tijdens een keukentafelgesprek met wat vrienden. Fotograaf was Robbin van Turnhout, samen met Frank en onder de vlag van Fotostudio 1309. Frank zocht karakteristieke ‘koppen’ in Doesburg, die de 12 apostelen konden uitbeelden. Deels bekenden, verder om hun uiterlijk op straat benaderde plaatsgenoten, van wie niemand weigerde. De ‘reserve-apostel’ hoefde niet in actie te komen. De kleding kwam uit het enorme aanbod van het atelier van de Hanzedag Feesten Doesburg. Particulieren en bedrijven zorgden voor sponsoring.

Foto Robbin van Turnhout en Frank Weetink

De foto moest uiteraard geen kopie worden van het meesterwerk van Leonardo da Vinci, dat is al zo vaak vertoond, eerder ‘geïnspireerd op’. Verder is hij voorzien van een paar eigentijdse elementen. Voor de Jezus-figuur werd gekozen voor een vrouw met een Madonna-achtige uitstraling. Een paar minder opvallende moderne items werden toegevoegd, zoals een McDonalds bekertje en een geldbuidel met reader en bankpasje. Verder een haan, die volgens het Bijbelse verhaal 3x zou kraaien. Camera was een full-frame spiegelreflex, brandpunt 50 mm, ISO 200, plus kunstlicht en reflectieschermen.

Op één zondagmiddag verzamelde iedereen (“dat was nog lastig, maar ze kwamen allemaal”) zich in de Martinikerk in Doesburg, inclusief een professionele visagiste die de figuranten opmaakte. De eigenlijke foto werd in drieën gemaakt: de linker groep apostelen, de middelste met Jezus en de rechter groep. Plus een ‘lege’ foto van de kerk. Het zat mee, doordat de zon mooi door de hoge glas-in-lood ramen scheen. De rest is monteren en ‘poetsen’ in Photoshop.

Op zaterdag 18 mei vorig jaar werd het resultaat onder grote belangstelling onthuld door Doesburgs burgemeester Loes van der Meijs. Het enorme canvasdoek van 300x170 cm hing eerst in Grand-Café Het Arsenaal 1309, waarna het geveild is. De opbrengst is ten goede gekomen aan de Hanzestichting en Motorrun Doesburg, een instelling voor mensen met een beperking. Het hoogste bod kwam van het Grand-Café zelf, waar het doek nog steeds is te bewonderen.

Robbin van Turnhout Meer: www.robbinvanturnhout.nl